Húsvét.hu

Sült bárányborda zöldfűszeres, borókás kávékéregben

foto
Bárányborda zöldfűszeres, borókás kávékéregben sütve
4 főre
  • 1 kg hosszú csontú bárányborda ("french racks")
  • 3 dkg egész kávébabszem (frissen őrölve)
  • 3 db csillagánizs (frissen őrölve)
  • 0. 2 dkg egész szegfűszeg (frissen őrölve)
  • 0. 2 dkg egész szegfűbors (frissen őrölve)
  • 0, 2 dkg egész boróka bogyó (frissen őrölve)
  • 8 dkg nádcukor (esetleg barnacukor)
  • 0, 05 dkg egész bors (frissen őrölve)
  • 0, 05 dkg chilipaprika
  • 0. 02 dkg őrölt fahéj
  • 2 dkg friss rozmaring finomra vágva
  • 1 dkg friss kakukkfű finomra vágva
  • 1 csomag friss petrezselyem finomra vágva
  • 3 dkg tengeri só, durvára őrölt
  • 1 dl olívaolaj
A húst szépen megtisztítjuk (ezüstös hártyáját eltávolítjuk), a borda csontokat letisztítjuk, bedörzsöljük a fenti fűszerekből, és az olíva olaj feléből készített keverékkel. Szorosan folpack-ba csomagoljuk, majd egy éjszakára (minimum 2-3 órára) hűtőben állni hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és készítjük a köretet. Serpenyőben forró olajon körbepirítjuk a húst, majd a sütőbe tesszük. 15 percig sütjük, majd felszeletelés előtt letakarva 8-10 percig pihentetjük.

Köretjavaslatunk: bacon kockákon pirított póréhagyma, vajon párolt bébi karotta és fokhagymás sült kocka burgonya

forrás: Bonusparty.hu

Töltött bárányszegy

foto
Elkészítés:
Az előkészített szegyet felszúrjuk, megtöltjük az elkészített töltelékkel.

A töltelék elkészítése:
2 dl tejbe áztatott zsemléhez / melyet jól kinyomkodunk / 5 dkg vajon párolt petrezselymet, pár szem apróra vágott kapribogyót, 3 tojást, 1 tojás sárgáját adunk.

A megtöltött szegyet hústűvel összefogjuk. Kevés zsírt és vizet alátéve, a sütőben folytonos locsolás mellett pirosra sütjük. Félkész állapotban tejfölt adhatunk hozzá, hogy a levét szaporítsuk.

Rántott bárány

foto
Elkészítés:
A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott combhúst mosás után szárazra itatjuk. A húst megsózzuk, majd lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában kipanírozzuk. Bő forró zsírban kisütjük. Köretnek petrezselymes burgonyát, burgonyasalátát, sültburgonyát adhatunk.

Roston sült báránykaraj

foto
Hozzávalók:
  • 8 szelet 2-2,5 cm vastag báránykaraj
  • 2 evőkanál mustármag 12 szem fekete bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • olaj a sütéshez
a fokhagymás burgonyapüréhez:
  • 4 nagyobb burgonya
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • fél evőkanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj


Elkészítés:
A karajszeletekről a zsíros, faggyús részeket éles késsel levágjuk és eldobjuk. A húst ecetes vízbe mártott konyharuhával megtörölgetjük, majd papírszalvétára fektetve leitatjuk róla a nedvességet. A mustármagot és a borsot finomra őröljük, a fokhagymát áttörjük, s mindezeket összekeverjük.  Az így elkészített fűszerkeveréket alaposan a húsba dörzsöljük, megsózzuk és a fölaprított rozmaringgal megszórjuk. Egy serpenyőt olajjal kikenünk, megforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalán 3-3 percig sütjük.

A fokhagymás burgonyapüréhez a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, vizet öntünk rá, és a megtisztított, apróra vágott fokhagymát beletesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lé egy részével és az olajjal burgonyapüréhez hasonló állagúra keverjük.

Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel

foto
Hozzávalók:
  • 40 dkg báránycomb
  • őrölt bors, mustár, olaj
  • 15 dkg húsos császárszalonna
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 paprika
  • 3-4 paradicsom
  • 8 apró gombafej
  • 2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Enyhén megborsozzuk, mustárral leheletvékonyan megkenjük, tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben, 3-4 napon át pácoljuk. A szalonnát a húshoz hasonló méretűre - de nem olyan vastag - szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (pórét karikára) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kivágjuk, az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk. Az érlelt húst kissé lecsöpögtetjük, présen átnyomott fokhagymával bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a hús pácolásához használt olajjal kissé meglocsoljuk. Erősen izzó parázs fölött (nem lángon!) a húst szép arany barnára sütjük. A nyársat elektromos vagy faszenes grillen illetve a rántott húshoz hasonlóan bő olajban, de forró sütőben is megsüthetjük. Salátalevéllel díszítve, párolt zöldborsóval és sárgarépával tálaljuk. Nyárstartónak egyik oldalán V alakban bevágott, olajban megpirított kenyérszeleteket használhatunk.

Sült báránygerinc

barany
Hozzávalók:
  • 1.5 kg báránygerinc
  • 6 dkg zsír
  • liszt
  • egy kiskanál paradicsompüré
  • 10 dkg szalonna


Elkészítés:
Az előkészített  báránygerincet besózzuk, megborsozzuk és szalonnával megtűzdeljük. Tepsibe téve, forró zsírral leöntjük, és a sütőbe téve 30-40 percig sütjük, miközben gyakran meglocsoljuk a levével. Paradicsompürével, zsírjával, kevés liszttel pecsenyelevet készítünk
Hasábburgonyával, párolt szilvával kínáljuk.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb