Húsvét.hu

Az elengedhetetlen torma

foto
A torma - a sonka és a főtt tojás mellé - húsvétkor elengedhetetlen. Sokan vallják, hogy akkor az igazi, ha olyan erős, hogy a lélegzetünk is eláll tőle, s az erejét egészen hátul, valahol a tarkónk tájékán is érezzük. A torma, mint minden más aromában gazdag fűszernövény, étvágygerjesztő, gyomorerősítő és jó hatással van a vérkeringésre is.

A tormát régebben faluhelyen a ház mögé vagy az oldalába ültették, s bizony - talán éppen ennek a helynek köszönhetően - a férfiak sajátos módon öntözgették... De úgy tartották, ez cseppet sem árt neki, ettől csak még inkább ereje lesz.

A tormát sokféleképpen elkészíthetjük, a legegyszerűbb, leghagyományosabb az ecetes torma. Ehhez a reszelt tormát cukorral és ízlés szerinti ecettel úgy keverjük össze, hogy legyen egy kis leve, de azért ne legyen túl híg. Nagyanyáink receptje szerint, ha el akarjuk venni a nagy erejét, akkor előtte forró levessel kell leönteni, kis idő után ezt leszűrni róla, majd a tormát hűlni hagyni.

Vannak persze ennél kacifántosabb torma receptek is, mint például az almás torma. 15 dkg tormához két szem alma, 1 evőkanál citromlé és pici cukor szükséges. A citromlé szintén csökkenti a torma erejét. A reszelt tormát össze kell keverni a reszelt almával, valamint a citromlével és a cukorral. Húsok mellé kitűnő. Az áfonyás tormához 2 evőkanál áfonyalekvár és 2 evőkanál tejszín kell, ezt keverjük össze a reszelt tormával és jól hűtsük be. A tejszínes tormához 3 dl tejszínt verjünk habbá, ehhez adjuk hozzá óvatosan a citromlével és cukorral előzetesen elkevert reszelt tormát. A narancsos tormához két evőkanál tejföl szükséges, hozzáadunk 2 evőkanál frissen reszelt tormát, egy kávéskanálnyi cukrot és egy kis csipetnyi sót. Jól elkeverjük, majd belecsavarjuk egy egész narancs levét és behűtve tálaljuk.

A majonézes tormakrém alapja 10 dkg torma, egy tubus készen vásárolt, vagy ugyanennyi házilag készített majonéz és egy 1 evőkanál citromlé. A citromlé ennél az összeállításnál is enyhíti a torma erejét, s hogy még pikánsabb legyen, tehetünk bele esetleg egy kanálnyi vágott petrezselyemzöldet is.

A tormahab igazán finom és könnyű kiegészítője a hidegtálaknak. Egy dl tejszín, 1 kávéskanálnyi habfixáló por, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 kávéskanál cukor, csipetnyi só kell hozzá. Alaposan keverjük össze a tejszínt, a habfixálót, a cukrot valamint a sót, majd mindezt verjük kemény habbá, végül könnyedén keverjük bele a frissen reszelt tormát. A tormahabot habzsákba is tehetjük, s így szendvicseket, hidegtálakat dekorálhatunk.

S végül, de nem utolsó sorban, egy tormás finomság, ami kimondottan aktuális húsvétkor, a tormás tojás. Kell hozzá 5 dkg reszelt torma, 10 kemény tojás, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, bors és só. A tojásokat meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáit villával összezúzzuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. A masszát nyomózsákba rakva szépen visszatöltjük a fél tojásokba. A tetejét gyümölcs, vagy zöldségszeletekkel díszítjük.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb